dr-lidija-gajski

Dr. Lidija Gajski

Hrvaška zdravnica dr. Lidija Gajski je specialistka interne medicine in članica hrvaškega bioetičnega združenja. Pred več kot desetletjem je izdala obsežno knjigo z naslovom ”Zdravila ali zgodba o prevari”, ki je bila kmalu po izdaji prevedena tudi v slovenščino. Po natančni analizi podatkov do katerih je prišla med raziskovanjem, je v tej knjigi razkrila način funkcioniranja farmacevtske industrije, ki v svoje prevare vključuje širok krog politikov in zdravnikov (predvsem tiste na odločevalskih pozicijah), brez katerih se te njihove manipulacije ne bi mogle implementirati.

Dr. Lidija Gajski s pokončno hrbtenico in izostrenim čutom za dobrobit človeka in medicinsko etiko, že več desetletji glasno opozarja na zmeraj bolj prisotno komercializacijo zdravstva in neetične pojave v sodobni medicini, ki je usmerjena le v korist farmacevtskih lobijev, ter tistih zdravnikov, katerim je pridobitništvo pri delu glavno vodilo. V takšnem deviantnem sistemu vrednot v sodobnem zdravstvu človek/bolnik zmeraj bolj postaja objekt in ne subjekt zdravstvene obravnave. Pri tem je pogosto oropan tudi svojih temeljnih pravic.

V njenem novem intervjuju sprva kritično obravnava škodljiva ravnanja vodilnih politikov v hrvaškem zdravstvu, vendar potem razširi svoja razmišljanja na težave v zdravstvenem sistemu, s katerimi se tudi mi dnevno srečujemo. Njena razmišljanja se nam zdijo vredna posluha, premisleka in aktivnega delovanja v smeri odpravljanja anomalij, ki so predvsem produkt sodobne potrošniške in pridobitno naravnane družbe, ter lobijev, katerim človek in njegova dobrobit nista več v središču pozornosti, temveč povsem drugi, nehumani interesi.

Delite naprej ...

Podobne objave