zwitter-ivermektin

Ivermektin – podpora prizadevanjem prof. Zwittra

Ivermektin (Ivermectine). Zdravilo, ki ga ne bi smelo biti, a na srečo je! Tu, med nami, in to že vsaj 35 let! Nihče ni računal nanj, še najmanj proizvajalci cepiv. Ivermektin je izjemno poceni, skoraj zastonj, pravi dr. Matjaž Zwitter. To je tako učinkovito zdravilo proti koronavirusni bolezni, da bi lahko z njegovo pomočjo domala v trenutku zaključili pandemično zgodbo s covid-19.

Poglejmo, kaj o njem pravi prof. Zwitter v intervjuju, ki ga je z njim opravila Darja Lovšin in je bil objavljen v reviji Dita (Dita, let. 24, št. 4, avgust 2021, str. 8, 9): »To je staro, zelo preizkušeno zdravilo, ki je imelo odločilno vlogo pri obvladovanju številnih parazitskih bolezni, razširjenih v tretjem svetu.«

Je eno od osnovnih zdravil tudi na spisku Svetovne zdravstvene organizacije, a je žal registrirano samo za zdravljenje parazitskih bolezni. Do spoznanja, da izjemno koristi tudi pri premagovanju okužbe s SARS-CoV2, je prišlo po naključju. Od tedaj pa je bilo opravljenih že veliko zanesljivih kliničnih študij, ki pa so vse pokazale, da ivermektin zmanjša verjetnost okužbe za skoraj 90%, skrajšuje obdobje kužnosti, znižuje odstotek hospitalizacij in za več kot 80% zmanjša smrtnost.

Prof. Zwitter si zelo prizadeva za uveljavitev uporabe ivermektina pri reševanju trenutne zdravstvene krize. Pripravil je osnutek protokola klinične študije, ki bi bodisi potrdila ali ovrgla trditve o koristnosti tega zdravila tudi pri zdravljenju bolezni covid-19. Pravi pa, da je sam ne more izpeljati in bi pri tem potreboval pomoč infektologov, virologov, imunologov, epidemiologov in drugih strokovnjakov. »Takšna študija bi stala toliko, kot en dan zaprtja družbe. Problem je v glavah, v nenavadnem prepričanju, da smo premajhni in da je edina pot, da capljamo za velikimi. Problem je, da nam usodo krojijo ljudje, ki ne premorejo niti odstotka odločenosti in samozavesti, kakršni kaže na primer Tadej Pogačar«, pravi prof. Zwitter.

Pereče je dejstvo, da je Lekarniška zbornica Slovenije vsem lekarnam poslala dopis, s katerim odsvetuje uporabo ivermektina za zdravljenje bolnikov, okuženih s koronavirusom. Kaj je infektologe napeljalo k tako odločnemu zavračanju nadvse preizkušenega in varnega zdravila, ni jasno. Jasno pa je, da bi pravočasna uporaba Ivermektina ne samo v Sloveniji, temveč po vsem svetu, peljala potek pandemije v povsem drugo smer. Ni dvoma, da bi se ta že zdavnaj končala in to z neprimerno manj človeškimi žrtvami.

Poraja se nam (retorično) vprašanje, ali je morda tako zagnano in nerazumno zavračanje varnega, preizkušenega in poceni zdravila, kakorkoli povezano s prizadevanji nekaterih farmacevtskih gigantov (izstopa Pfizer), ki obljubljajo že v kratkem, nekako do konca letošnjega leta, razviti svoje zdravilo proti koronavirusu (Dnevnik, 20. 8. 2021, str. 4). Brez kančka dvoma lahko trdimo, da bo cena tega zdravila neprimerno višja od cene ivermektina.

Veliko koristnih in zanimivih informacij o Ivermektinu lahko najdete na spletni strani www.ivermektin.si.

Delite naprej ...

Podobne objave