mojim-otrokom

Mojim otrokom o cepljenju

Ljubi moji trije otroci, rada bi vam, z vsem znanjem in vso skrbnostjo povedala, zakaj ne želim, da vas cepijo z novim, eksperimentalnim cepivom. Ni vam povsem prav, ker ste mlade in se počutite nesmrtne. Čeprav že veste, da kovidno bolezen z lahkoto premagate, vam pripovedujejo, da se cepite zato, da boste zaščitile mene, svojo babico in dedka in vse druge.

Nikomur niste nevarne, lahko ste zdrave brez slabe vesti.

Vedno se vam je zdelo čudno in odveč, ko sem vas varovala pred nevidnimi nevarnostmi. Ko ste bile majhne, ste se poskušale otresti mojega prijema, jaz pa sem vas stiskala za roko, da mi niste pobegnile na cesto. Zavijale ste z očmi, ko sem vam dajala napotke, ob prvih samostojnih odhodih od doma. Lovila sem vas, ko ste se učile voziti kolo, plavati ali smučati. Neskončne ure sem preživela v skrbi za vašo varnost.

Stiskala sem vas k sebi, ko ste tu in tam staknile poškodbo ali bolezen. Vozila sem vas na redne preglede k zdravniku in cepljenja. Včasih sem premišljevala, kam vas bom skrila ali odpeljala, če pride vojna.

Zame kot mamo je od trenutka, ko ste nastale, pa do danes, najpomembnejše, da ste zdrave in varne na svoji poti.

V začetku epidemije sem vas želela zaščititi pred boleznijo, kmalu pa sem ugotovila, da vam ukrepi za preprečevanje bolezni lahko naredijo veliko večjo škodo kot virus sam.

Ponudba “končne rešitve” v cepljenju otrok in mladostnikov pa je zame že skoraj zločin. Katera mama bi dovolila, da njene otroke uporabijo za eksperiment, o katerem ne vemo ničesar. O cepivu ne vemo dovolj. Ne vemo, če bo preprečilo težji potek bolezni, o kratkoročnih neželenih posledicah vemo malo, o dolgoročnih neželenih posledicah pa ne vemo prav nič. Bile bi udeleženke kliničnega poizkusa na ljudeh.

Na strani ClinicalTrials.gov je opisana raziskava podjetja Pfizer, ki se trenutno izvaja na ljudeh (https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728). V raziskavi, ki poteka na ljudeh in bo zaključena novembra letos, bodo šele ugotovili, kdo je primeren kandidat za cepivo in kakšna naj bi bila primerna količina učinkovine v cepivu. Šele s podatki, dobljenimi v raziskavi, ki trenutno poteka na ljudeh, bodo dobili podatke o VARNOSTI, tolerabilnosti in imunogenosti cepiva. O varnosti ne vemo ničesar, mene pa ravno varnost najbolj zanima, ko gre za vas, moji otroci.

Ne želim, da žrtvujete svoje zdravje za neko imaginarno, hipotetično zdravje celotne populacije. Doslej so vam lagali, kako koristite človeštvu z nošenjem mask na prostem, za kar ni niti enega empiričnega dokaza. Če dihate zrak na prostem, zaradi vas ne bo umrl niti en starostnik v domu upokojencev. Vaše šolanje od doma in popolna omejitev gibanja, druženja in ukinitev vašega zdravega življenskega sloga ni empirično dokazano zmanjšala umrljivosti Slovencev. Vaša dobrobit in zdravje nista skrbela nikogar, razen nas, vaših staršev. Zato ne želim, da sodelujete poskusu. Niste številka. Ljubim vas in želim vas močno stisniti za roko, kot včasih, ko ste mi hotele v igri pobegniti na nevarno cesto. Ne želim srečati nobene mame, katere otrok bi bil en izmed milijona, ki je utrpel težjo telesno poškodbo zaradi eksperimentalnega cepiva, o katerem vemo premalo.

Končen izkupiček poškodb po cepljenju je zastrašujoč. EudraVigilance, ki spremlja in beleži prijave neželenih stranskih učinkov zdravil v Europi, je junija poročal o 1,5 milijonov poškodb po cepljenju in 15,472 smrti. Ne gre samo za tromboze in embolije, kaže se v prizadetosti in poškodbah vseh organskih sistemov.

Nova cepiva, ki naj bi nas zaščitila pred težjim potekom bolezni, temeljijo na izdelavi spike proteinov. Spike protein, ki ga izdelujejo naše celice po vnosu zapisa v obliki RNA ali DNA v cepivu, se veže na ACE 2 receptorje v različnih organih našega organizma in potencialno sproži motnjo hemostaze (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8069989/).

V strokovni literature je opisanih veliko primerov pojavov krvnih strdkov po cepljenju. V reviji New England Journal of Medicine je opisanih 39 primerov žensk, mlajših od 50 let, ki so utrpele hujše zaplete po cepljenju, pojav krvnih strdkov na neobičajnih mestih: tromboza venskega sinusa v možganih, tromboza portalne vene, splanhničnih ali hepatičnih ven, tromboze arterij in pljučne embolije (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8063912/).

Raziskava iz Avstrije opisuje 11 primerov predhodno zdravih ljudi, ki so utrpeli trombozo 5 do 16 dni po cepljenju. 9 od teh je bilo žensk v rodnem obdobju. Prevladovala je tromboza venskega sinusa v možganih, utrpeli pa so še tromboze splanhničnih ven, pljučno embolijo, ena pacientka je umrla takoj zaradi krvavitve v možganih. Skupno je po cepljenju umrlo 6 pacientk (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8095372/).

Našla sem raziskavo, v kateri je 8 mlajših oseb po cepljenju proti SARS Cov 2 zbolelo s hudim vnetjem srčne mišice (https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.055913?download=rue&).

V Sloveniji smo slišali za mlado, zdravo gospo v Bruslju, ki je po cepljenju umrla.

Ne želim, da ste med primeri, objavljenimi v takih raziskavah. Čeprav so številke zapletov videti majhne, bi bil zame primer zapleta pri eni od vas 100% katastrofa, ki je nočem. Zame je en sam človek cel moj svet. Statistika me ne more potolažiti, zame je 1/2.000,000 VSE!

Pred časom, ko so ravno začeli s cepljenjem mladih žensk vaše starosti, sem se prvič srečala s hudim zapletom pri eni od svojih pacientk. Po cepljenju je prišlo do zapleta, ki je zahteval hospitalizacijo (zdravljenje v bolnišnici). Naključje je hotelo, da je mlada ženska v času cepljenja jemala hormonsko kontracepcijo, zato so jo napotili nazaj v ginekološko ambulanto. Menili so, da je zaplet posledica hormonskih tabletk.

Od tega trenutka naprej sem, kjer je bilo le mogoče, po cepljenju svojim pacientkam v laboratoriju pregledovala d-dimer, da bi razpoznala tiste bolj ogrožene za krvne strdke po cepljenju (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109717397590?via%3Dihub).

Vrednosti d-dimera v krvi je enostavno dostopen, hiter pokazatelj trombogene aktivnosti v žilah. D-dimer je označevalec aktivacije trombocitov, koagulacije in fibrinolize (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijlh.12665).

V naši ambulanti smo opazovali vrednosti d-dimera pri osebah cepljenih z novimi cepivi. Ugotavljali smo statistično relevanten porast d-dimera pri cepljenih posameznikih v primerjavi s prebolevniki ali zdravimi, necepljenimi posamezniki.

Če je vrednost d-dimera v krvi večja, kot so referenčne vrednosti, pomeni, da je zvečana aktivnost trombocitov in drugih faktorjev koagulacije krvi v žilah. D-dimer je produkt razgradnje krvnih strdkov. Če je koncentracija d-dimera visoka, lahko sklepamo, da krvni strdki nastajajo v večji meri, kot je sicer normalno za vzdrževanje hemostaze v telesu.

Pri bolezni covid 19 se je vrednost izmerjenega d-dimera izkazala za pomemben predikcijski dejavnik za težji potek bolezni (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7323352/pdf/JTH-9999-na.pdf). Pri covidu zdaj že vemo, da je zaplet kovid 19 bolezni koagulopatija, ki jo povzroča vezava “spike” proteina na ACE 2 receptor, kjerkoli v telesu.

Obdukcije umrlih zaradi covid 19 opisujejo pojav mikrotromboz v pljučih, sapniku, srcu, ledvicah in jetrih, pljučne embolizme, miokardni infarkt in vaskulitise. Raziskava, objavljena aprila 2021, ugotavlja pojavnost tromboz, kljub antikoagulantni terapiji (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8089413/).

Če spike protein virusa s svojo vezavo na receptor ACE 2 povzroči kaskado reakcij, ki vodi v mikrotromboze, tromboze in embolije v organizmu, lahko tudi v telesu nastali spike protein po cepljenju povzroči podobno reakcijo.

Predpogoj za splošno reakcijo organizma na izdelan spike protein je, da cepivo ne ostane na mestu vboda ali v pripadajočih bezgavkah. Nanopartikli iz cepiva ne ostanejo v mišici rame, niti ne samo v bezgavki, ampak se razpršijo po vseh žilah in organih v telesu (https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciab465/6279075). Poskusi na živalih, so dokazali da spike protein prehaja tudi v možgane in tam potencialno lahko dela škodo na živčevju (https://www.nature.com/articles/s41593-020-00771-8).

Spike protein ni nedolžna beljakovina, ki sproži imunsko reakcijo, potem pa se raztopi, kot snežinka. Naj gre za spike protein virusa ali spike protein, izdelan v telesu po cepljenju, ta nenedolžna beljakovina poišče svoje mesto vezave in povzroča vrsto težav. Mesto vezave za spike protein je ACE 2 receptor. ACE 2 receptorji se nahajajo povsod v telesu, v različnih organih, nahajajo se na endoteliju žil (notranja plast žile), na trombocitih (krvna telesca, ki se zlepljajo, da preprečijo krvavitev), na vseh dobro prekrvavljenih organih, jetrih, vranici, črevesju, pljučih, srcu, pa tudi na maternici, na jajčnikih, v modih in na posteljici ploda v nosečnosti (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7717150/pdf/ioaa211.pdf), https://portlandpress.com/clinsci/article-abstract/134/22/2929/226965/Angiotensin-converting-enzyme-2-ACE2-angiotensin-1?redirectedFrom=fulltext)

Spike protein se veže na ACE 2 receptor kjerkoli v telesu in s tem upočasni kemične procese, ki bi jih neupočasnjena celica morala izvajati. Če se spike protein veže na endotelijsko celico v žili, ta izgubi nekaj svoje prvotne funkcije. Verjetno velja enako za prav vsako celico, ki ima ACE2 receptor na svoji površini (https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.121.318902).

V veliki dilemi sem tudi glede tega, kako bi pri pacientkah preprečila neželene stranske učinke cepljenja. Pri tistih, katerim sem izmerila visoke koncentracije d-dimera v krvi. Doslej je bilo znano, da globoke venske tromboze in embolije preprečujemo z antikoagulantno terapijo.

A tromboze po cepljenju ali po bolezni kovid niso le posledica Virchowe triade: zastoj krvi, hiperkoagulnosti krvi in poškodbe endotelija, temveč je dokazano, da velik delež k nastanku trombov prispeva vnetje. Bele krvničke (nevtrofilci, monociti) reagirajo s trombociti in notranjo plastjo žile (endotelijem) in imajo enakovredno vlogo pri nastanku krvnega strdka. Antikoagulantna terapija za preprečevanje nastanka krvnih strdkov tarčno vpliva na faktorje koagulacije, ne vpliva pa na vnetje. Pri etiologiji nastanka tromba zaradi vnetnih procesov v telesu (okužbe, cepljenje) z antikoagulantno terapijo ne moremo vedno in povsem preprečiti trombotičnih dogodkov. Z antikoagulantno terapijo lahko celo povzročimo krvavitev.

Vnetje, ki je zgodnji odgovor imunskega sistema na okužbo, poškodbo ali škodljivosti okolja, povzroči nastanek krvnih strdkov. Bela krvna telesa reagirajo s trombociti in žino steno, žilni endotelij izgubi svoje antitrombotične lastnosti. Tako pri bolezni covid 19 kot pri reakciji na cepljenje vnetje odigra ključno vlogo pri nastanku krvnih strdkov in ne Vircowa triada. (https://www.ahajournals.org/doi/epub/10.1161/CIRCRESAHA.121.318225)

V primeru okužbe s SARS Cov2 in trombotičnimi zapleti po cepljenju ne gre torej za znano vzročno povezanost Virchowe triade z nastankom trombov, temveč zgolj za intenziven vnetni odgovor žil na toksični spike protein.

V nasprotju z navdušenjem mojih kolegov, ki brez zadržkov promovirajo cepljenje in imajo huda vročinska stanja za uspešno reakcijo na cepivo, govori z dokazi podprta medicina, da hude vnetne reakcije telesu škodijo. Vročina, ki jo imajo osebe po cepljenju, ni nič drugega kot sistemski vnetni odgovor organizma na vbrizgano snov. Večji, kot je imunski odziv, večje je vnetje, prej lahko pričakujemo žilne zaplete in ne obratno.

Glede na to, da je velika večina vaših vrstnikov prebolela bolezen covid 19 brez težav, ne razumem, zakaj bi vas izpostavljala nevarnosti. Vaš imunski sistem je zlahka opravil z naravno okužbo.

V primerjalni skupini prebolevnikov nisem niti pri eni osebi izmerila zvišanega d-dimera v laboratorijski preiskavi. V skupini cepljenih je bil pri 90% testiranih d-dimer višji od zgornje meje referenčnih vrednosti.

Rada bi vam rekla, da bomo znali obvladati vnetja po cepljenju, pa tromboze, embolije, tudi alergične reakcije, a obstaja še veliko drugih zapletov po cepljenju. Logično je, da prihaja do avtoimunih reakcij. Imunski sistem, ki nas varuje pred virusi, je v svoji osnovi »avtonapadalen«. Napade našo lastno celico, ki vsebuje tuje proteine, in jo uniči. Če torej zazna v naši celici tuj spike protein, jo želi uničiti. Te dni sem dobila pismo prijateljev, katerih otrok je utrpel hudo avtoimuno reakcijo po cepivu. 20-letni fant, zdrav, atlet, po maturi, se je zaradi možnosti počitniškega dela cepil z novim eksperimentalnim cepivom. 14 dni po cepljenju je N.L. iz Ljubljane najprej oslepel, bil je sprejet na oftalmološko kliniko. Stanje se mu je naglo poslabšalo z vrsto nevroloških simptomov, postal je nepokreten, njegovo telo trenutno ni zmožno osnovnih človeških funkcij, zadrževanja blata in vode. Tako huda nesreča zdravega, mladega fanta ne more biti v veselje nikomur, niti njegovim staršem in starim staršem, za katere se je žrtvoval. Zame je kriv vsakdo, ki take nesreče vidi, ve zanje in še naprej nagovarja otroke k cepljenju. Tega ne bi smel zamolčati in tolerirati noben človek, kaj šele zdravnik.

Sabina Senčar, mati, dr. med., spec. gin. in por., zdravnik splošne medicine

Delite naprej ...

Podobne objave